Toen we in maart 2010 door Zuid Afrika trokken, logeerde we, via Dreamcatcher South Africa, hoofdzakelijk bij de lokale bevolking. Eén van hen was Magda, een toffe 70 jarige weduwe & kamamma, die me de tweede avond Bobotie leerde maken.
Bobotie is een gehakt/curry schotel, die wordt afgesloten met pittige borrielaag.
De rest van de ingrediënten laat je aan je verbeelding over en hangt van de restjes in je koelkast af.
Ik weeg niet altijd alles af en kook bij dit soor gerechten meer op het gevoel.
Dit recept is dus een moment opname van mijn Bobotie bereidingen.
Kijk ook eens naar het origine recept bij de Zuid Afrikaanse recepten op deze site.
Daar de de koelkasten bij de lokale bevolking niet altijd rijkelijk gevuld zijn, is het originele recept iets soberder dan mijn bourgondisch versie.
Proef tijdens het koken regelmatig en pas aan naar uw smaak aan.
Je moet streven naar een complex geheel waar zoet, zuur, zout en pittig samengaan tot een ware smaakbom.
Ingrediënten (voor 4 personen)
500g gehakt (ik gebruik altijd 1/2 kip & lams gehakt)
Enkele sneden brood (zonder korst) geweekt in melk
1 fijngesneden ui
1 tomaat in kleine stukjes gesneden
1 appel in kleine stukjes gesneden
Restjes in blokjes gesneden groenten (paprika, selder, ...)
Een handvol rozijnen of beter nog krenten
Restje noten
Een snuifje zout
1 EL (bruine)suiker
Wat kaneel
Wat vers gemalen peper
Handvol fijngehakte platte peterselie
Een teentje look of knoflookpoeder
Een soeplepel curriepoeder (ik gebruik Madras curry)
Een bouillonblokje naar keuze
Eetlepel Hot Chutney (Mrs H.S Ball's)
Heb je geen chutney, neem dan een goede lepel abrikozen confituur, Een flinke scheut (15ml) fruitazijn en een lepetje sambal
3 eieren
lourierblaren
12,5 ml Bloem
12,5 ml koude melk
200 ml gekookte melk
Bereiding
Verwarm de oven tot 200C.
Week het brood in de melk brood.
Neem een grote kookpot en smelt er wat boter in.
Stoof hierin al je fijngesneden groenten (ui, parpika, ...), appel & look
Overgiet met azijn en doe er de currymoeder, gehakt, chutney, suiker & gehakt bij.
Meng dit alles en blijf roeren tot het vlees verkruimeld en er een smeurige massa ontstaat.
Knijp het brood uit en doe dit bij het mengsel samen met een geklutst ei.
Doe er eventueel fijngehakte platte peterselie, notenrestjes, rozijnen of krenten bij en wat kaneel bij.
Proef en kruid verder af. Het mengsel moet vol lichtjes naar curry smaken.
Laat nog wat verder pruttelen zodat alle smaken zich mengen.
Schep dit mengsel in een vuurvaste kom en steek er verschillende laurierbladen in.
Bak dit gedurende een 20 tal minuten op 180 graden.
Maak ondertussen het borrie mengsel.
Kluts twee eieren.
Meng de bloem met wat currypoeder en wat koud water tot een gladde massa. Meng dit onder de eieren en voeg er al roerend wat gekookte melk aan toe. Laat wat indikken en giet dit mengsel over de bobotie. Laat nog een 25 tot 30 minuten bakken tot deze lichtbruin ziet.
Dien op met stijve pap (smoelpap), tomatiesmoor (zoete tomaten/ajuinsaus) & blatjan (chutney).
Zie Zuid Afrikaanse recepten op deze site.
Smakelijk
Reactie plaatsen
Reacties